Gezonder leven door noten en zaden

Wie vaak noten eet, mag er zeker van zijn dat dit zijn of haar gezondheid ten goede komt. Helaas zijn er in ons land nog niet zoveel mensen die dagelijks een handvol of 25 gram noten eten. Dit komt tot uiting in de voedingsdriehoek.

Noten en zaden nemen in deze graadmeter een minimale plaats in.

Voedingsdriehoek

 
Noten en zaden zijn gezond. In de eerste plaats is dit omdat ze hartproblemen voorkomen en je bloedsomloop verbeteren. Meer specifiek doet noten eten je LDL of slechte cholesterol verlagen.
Van noten zeggen mensen vaak dat ze een hoog vetgehalte hebben. Dit klopt ook, maar dit hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Noten bevatten gemiddeld 45 tot 70% vet. Bij zaden ligt het vetgehalte lager: 30 tot 50%.

Zowel bij noten als bij zaden gaat het over onverzadigde vetten die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Dit wordt gestaafd door wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat het BMI van mensen die noten en zaden eten alvast niet hoger is dan het gezonde gemiddelde. Behalve onverzadigde vetten bevatten noten en zaden eveneens eiwitten, vezels, diverse vitamines en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E.

Welke noten en zaden kiezen?

Er bestaan zoveel noten en zaden dat het voor de gemiddelde consument niet zo gemakkelijk is om de juiste keuze te maken. Het is trouwens ook niet moeilijk om noten en zaden te kopen. Je vindt ze in bijna elke supermarkt. Je moet evenwel oppassen dat je kiest voor ongezouten en ongezoete varianten.

Vele noten en zaden die commercieel worden verkocht bevatten suiker en zout. Deze stoffen maken geen deel uit van een evenwichtig dieet. Je kiest dus het best voor noten en zaden in hun natuurlijke vorm. Ook dan heb je keuze te over. Walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en amandelen zijn het best bekend bij de consument. De populairste zaden zijn: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad en chiazaad.

Wie niet houdt van knabbelen, kan bijkomend kiezen voor noten en zaden in pastavorm. Hierbij dien je te denken aan pasta’s zoals zonnebloempasta, Tahin (sesampasta van het Belgische merk Lima) of onbewerkte pindakaas zonder toevoegingen.
 
In principe zijn alle noten en zaden gezond, zolang je de varianten waaraan suiker of zout zijn toegevoegd vermijdt. Zoute pinda’s of zoete hazelnootpasta zoals Nutella zijn dus geen voorbeeld van gezonde voeding. Hetzelfde geldt voor zoete amandelmelk of gecommercialiseerde notendrankjes. Je gezondheid vaart er wel bij als je zoveel mogelijk variatie brengt in je notenconsumptie.

Hoe zorg je ervoor dat je elke dag een handvol noten eet?

In vele artikelen lees je dat een handvol noten de referentie is om je dagelijkse portie binnen te krijgen. Wie niet de gewoonte heeft om dagelijks noten te eten, kan noten ook gebruiken als ingrediënt in yoghurt of mengen met je ontbijtgranen.

Verder kun je ook op voorhand porties of mengelingen van 25 gram maken die je in een herbruikbaar doosje in je brooddoos of tas kunt stoppen. Zo kun je op school of op je werk tijdens pauzes of het middageten noten eten. Vind je bepaalde noten te groot om gemakkelijk te eten? Dan kun je ze fijnhakken en verwerken in salades, pasta’s of onder rijst mengen. Op deze manier creëer je zelf nieuwe gezonde recepten. Wist je trouwens dat je noten en zaden ook in soep kunt strooien of verwerken? We raden je aan om dit zeker uit te proberen!

Last but not least willen we je meegeven dat notenpasta en sesampasta uitstekende vervangers zijn voor margarine of boter. Je kunt deze pasta’s gewoon op je brood smeren als vervangmiddel voor boter of margarine. Hetzelfde geldt voor ongezouten pindakaas. Deze wordt vaak aanzien als broodbeleg, maar in feite komt deze notenpasta beter tot zijn recht als vervangmiddel voor boter of margarine.