Hummus met provençaalse crackers

Klaar in minder dan 1 uur, gemakkelijk, geen kookervaring vereist, tapas, hippe dip

Hummus is een hippe dip uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten en sesampasta. Eens je kikkererwten gekookt zijn, is dit hapje supersnel gemaakt en iedereen kan het! Je kan sesampasta (= tahinpasta, ook tahini of tahin genoemd) in de supermarkt kopen of zelf maken. Zelf tahinpasta maken duurt ongeveer 10 minuten.  Zadencrackers maak je door zaden en pitten te mengen met water en te bakken in de oven. Je kan de zaden en pitten vervangen door onze handige 1-pot systemen, Breakfast Seed mix, zadenmix of zadenmix bio. 

Dit heb je nodig voor hummus (links) en crackers (rechts)

  • 2 el citroensap
  • 1 t. verse look gehakt

Benodigde keukentools: 1 kookpot, 1 vergiet, 1 recipiënt voor kookvocht, mini-blender of foodprocessor, 1 keukenmesje, 1 snijplank, 1 bewaarkommetje voor hummus, 1 mengkom, 1 maatbeker, bakplaat, bakpapier, een eetlepel, 3 apero schaaltjes

Zo maak je deze hippe dip met kruidige crackers

  • Begin de avond voordien met het weken van 150 g gedroogde kikkererwten: Spoel de kikkererwten af, doe ze in een ruime mengkom en zet ze onder voldoende koud water. Het water moet zeker 3 cm boven de kikkererwten uit komen. Plaats een nacht in de koelkast. Giet de dag nadien de kikkererwten af, spoel af onder stromend water. Breng water aan de kook, voeg de kikkererwten toe en kook gaar in ongeveer 25 minuten. Giet af, maar vang het kookvocht op!! Laat het kookvocht en de kikkererwten apart afkoelen. 
  • Maak de hummus: Doe 300 g gekookte kikkererwten in de foodprocessor of mini-blender. De rest kan je gebruiken als garnituur of onder de hummus mengen als die klaar is. Zet de machine aan en maal de kikkererwten tot een grove puree. Schraap de randen regelmatig af. Voeg de tahinpasta, het citroensap, de look en wat peper en zout toe. Maal verder fijn. Voeg daarna een beetje kookvocht van de kikkererwten toe en mix opnieuw. Voeg kookvocht toe tot je een romige dip bekomt. De hummus zal steviger worden in de koelkast, dus hou nog kookvocht apart om extra toe te voegen indien nodig. Je kan ook gewoon water in plaats van kookvocht toevoegen. Proef en kruid bij.
  • Maak de crackers. Meng het lijnzaad, de pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, de kruiden, peper, zout en 1 dl water in een mengkom. Meng goed en laat minstens 30 minuten staan. Stort de zaden-pittenmengeling uit op een vel bakpapier, dat op een bakplaat ligt. Smeer dun uit met een lepel. Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de ovenplaat in de oven en bak gedurende 12 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 170°C. Haal de ovenplaat uit de oven en draai de grote zadencracker voorzichtig om. Plaats terug in de oven en bak nog 5 minuten voor een optimale knapperigheid van de crackers. Laat afkoelen en breek de crackers in stukken. Let gedurende het bakproces op dat de crackers niet té bruin bakken, zet de oventemperatuur desnoods lager of verkort de baktijd want elke oven is anders. 
  • Serveren: Haal de hummus minstens 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Als de hummus te stevig geworden is, voeg je kookvocht of water toe en controleer ook de kruiding. Meng eventueel de overgebleven kikkererwten onder de hummus. Doe de hummus in een mooi schaaltje. Doe in een ander schaaltje wat kruidenolie gemaakt van olijfolie, Allnuts berberis bessen, tijm en verse kruiden, peper en zout, werk af met bieslooksprietjes. Serveer met de crispy zadencrackers. Dip de zadencrackers eerst in de hummus en dan in de kruidenolie.
  • Tip: Serveer dit gerechtje tijdens een lekker aperitiefmoment of als onderdeel van een tapasplank. Tip: je kan de zadencrackers zeker 2 dagen bewaren. Zijn ze wat zacht geworden? Leg ze dan opnieuw 5 min. in de oven van 170°C. Koop je liever heel lijnzaad om zelf te pletten in de vijzel? Bestel dan ons heel lijnzaad of biologisch heel lijnzaad. Heb je heel weinig tijd? Gebruik dan 150 g Breakfast Seed mix, Zadenmix of Zadenmix bio, in plaats van alle zaden en pitten apart.

*Wij proberen de bereidingstijd zo correct mogelijk te benaderen, maar uiteraard is die van vele factoren afhankelijk. Wanneer je een gerecht voor de tweede keer maakt, is het bijvoorbeeld veel sneller klaar.